La fiecare două secunde cineva are nevoie de sânge… Donația ta contează!

Sângele este cel mai prețios dar pe care oricine îl poate oferi unei alte persoane – darul vieții. O decizie de donare a sângelui poate salva până la 3 vieți deoarece acele 450 ml de sânge sunt separate în componentele sale – celule roșii, trombocite și plasmă – care ulterior pot fi utilizate individual pentru pacienții cu afecțiuni specifice.

Experiența mea de donator de sânge a început aproximativ prin 2008, atunci când mama unei prietene necesita transfuzie de sânge în timpul unei intervenții chirurgicale, pentru care a solicitat ajutorul mai multor persoane. În Moldova deseori când cineva necesită o transfuzie de sânge instituția medicală solicită confirmarea unui anumit număr de persoane care să fi donat sânge pentru pacientul/a respectiv/ă. Evident că nu ar exista o asemenea necesitate dacă ar fi suficient sânge pentru bolnavi, de aceea spitalele recurg la asemenea metode. În loc să se lucreze mai mult la promovarea și informarea referitor la beneficiile și importanța donării de sânge, pacienții sunt impuși să-și găsească singuri donatori, pentru că în sine, spitalizarea în Moldova nu este deja o dramă 🙂

Experiența din 2008 m-a marcat foarte mult. Până atunci, nici acasă, nici la școală și nici la facultate nu auzisem despre posibilitatea de a dona sânge, nu mi s-a menționat vreodată despre impactul pe care poate să-l creeze o simplă donație de sânge. Informându-mă mai amănunțit asupra acestui subiect, am devenit un donator regulat. Până în prezent am reușit să donez peste 20 de ori, atât în RM cât și în SUA.

Exeriența mea din toți acești ani a fost foarte pozitivă. Nu am avut parte de situații neplăcute sau personal medical obraznic, ceea ce ajută foarte mult să te simți bine și comfortabil donând. Mi-ar plăcea dacă și acasă procesul de donare ar fi un pic mai organizat, pentru că deseori, chiar dacă donezi voluntar, trebuie să stai în rând, iar întreaga procedură poate uneori să-ți ia până la 2 ore, ba și mai mult. În SUA, procedura de donare a sângelui este eficientizată și în loc de a merge la 3 ghișeie în care trebuie să stai în rând de 3 ori, faci totul într-un singur cabinet.

Potrivit studiilor, la un moment dat, cam 60 % (sursa: http://www.stiri.com.ro/) dintre noi vom avea nevoie de sânge. La fiecare 2 secunde, viața cuiva depinde de bunătatea unui donator iar foarte puțini de fapt donează.

Donarea sângelui este o procedura sigură și benefică pentru sănătate. Studiile au demonstrat că aceasta reduce cu 30% riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare prin scaderea tensiunii arteriale, iar donatorii de sânge trăiesc mai mult decât media populației. În plus, vi se face un mini set de analize gratuit, iar rezultatele testelor rămân confidențiale. Vi se măsoară tensiunea, ritmul cardiac, temperatura corpului și nivelul de fier în organism. Mai mult, dacă vă preocupă greutatea, la fiecare jumătate de litru de sânge donat, se pierd 650 de calorii! După donarea de sânge, corpul îşi reface cantitatea necesară în 48 de ore, iar cantitatea de celule roşii, în opt săptămâni.

 

Înainte de a dona sânge:

  • asigurați-vă că îndepliniți cerințele de eligibilitate pentru a dona sânge
  • neapărați dormiți suficient înainte de a dona (8 ore)
  • mâncați sănătos (alimente scăzute în grăsimi și bogate în fier) ​​cu cel puțin două ore înainte de donare
  • beți mult lichid dar evitați băuturile alcoolice și cele cu cofeină în zilele apropiate donării
  • nu fumați timp de cel puțin o oră înainte și după donare
  • nu mestecați gumă sau bomboane mentolate imediat înainte sau în timpul donației
  • evitați exercițiile fizice intensive înainte și imediat după donare
  • nu luați aspirină sau medicamente anti-inflamatoare timp de cel puțin 48 de ore înainte de donare
  • aveți grijă să aveți o stare bună de sănătate fizică și mentală
  • stare de igienă personală corespunzătoare
  • să aveți un act de identitate în original
  • asigurați-vă că urmați o dietă sănătoasă în fiecare zi, nu doar ziua donației!

 

Chiar dacă este nevoie permanent de sânge, nu oricine poate dona. Există o serie de criterii riguroase pentru a deveni donator de sânge și pentru a proteja astfel sănătatea celui care îl primește. Astfel trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • vârsta cuprinsă între 18-60 ani
  • greutate peste 50Kg
  • puls regulat
  • 60 -100 bătăi/minut
  • tensiune arterială între 100 şi 180 mmHg
  • să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenţii chirurgicale
  • femeile să nu fie însărcinate, în perioada de alăptare, în perioada menstruală
  • sa nu fiți sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
  • să nu aveți următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), cancer.

Pentru doritorii de a dona în Chișinău, toată informația necesară o găsiți aici:

http://cnts.md/

 

Vizavi de drepturile și obligațiile donatorilor:

http://cnts.md/?page_id=46

Donația sîngelui este o procedură simplă care nu vă costă absolut nimic, în schimb poate fi cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru viața cuiva!