Ziua Copiilor pe timp de pandemie

Anul acesta, epidemia a schimbat multe, dar “Ziua Copiilor” a rămas o zi importantă pentru toți copiii Moldovei, și în special pentru cei obișnuiți cu neajunsurile.

Asociația “The Moldova Project”, lucrează cu sute de copii din familii social vulnerabile și n-a putut lăsa ca această sărbătoare să treacă pe lângă ei fără ca aceștia să simtă bucuria și atenția deosebită ce li se cuvine de ziua lor. Cadourile sunt importante, dar amintirile frumoase sunt create în primul rând de experiențe frumoase. Din fericire, și unele companii locale și voluntari au simțit la fel și ne-au acordat ajutorul necesar pentru ca Ziua Copiilor să fie posibilă pentru micii noștri beneficiari și în acest an. Fără îndoială că ne-am gândit la situația curentă și pericolul îmbolnăvirii de COVID-19, așa că înainte de toate copiii au fost organizați în grupuri foarte mici, majoritatea fiind alcătuite din copiii dintr-o singură familie, iar activitățile s-au desfășurat în aer liber, chiar în curțile caselor beneficiarilor noștri.

Atmosfera de sărbătoare în condiții de criză a fost creată cu muzică pentru copii, modelare din baloane, jocuri și activități artistice, face painting, și chiar vată de zahăr făcută pe loc. Copiii au desenat sau au vopsit forme din gips, s-au jucat cu echipa, li s-au pictat pe față personaje alese de ei, iar unii au gustat vată de zahăr pentru prima dată. Am invitat și părinții să se implice în activități, dorindu-ne ca această sărbătoare să fie un moment de construire a unor amintiri fericite de familie, ceea ce credem că ne-a reușit, în ciuda pandemiei și a vremii noroase.

Punctul culminant al micilor sărbători a fost degustarea delicioaselor brioșe pregătite cu iscusință și dragoste de un grup de voluntare, susținerea cărora ne ajută enorm de ceva timp și aduce multă bucurie copiilor de fiecare dată, și, bineînțeles, împărțirea cadourilor din partea Companiei Kaufland Moldova. În cazul copiilor defavorizați cadourile au un impact mai mare decât în cazul altor copii, așa că suntem nespus de recunoscători magazinului Kaufland pentru donațiile de sucuri, creioane și albumuri pentru desen, ursuleți moi, fructe, jocuri de masă, plastilina kinetica, gelurile de duș și săpunurile destinate anume copiilor. Gama variată de produse ne-a permis să personalizăm conținutul pachetelor în funcție de vârste și să dăruim cadouri variate copiilor dintr-o singură familie. De asemenea mulțumim mult companiilor Iute Credit pentru susținerea acțiunilor noastre și angajaților companiei Termoelectrica pentru donația de materiale artistice care ne-au permis să antrenăm copiii în atelierele creative.

“În perioada de pandemie importanța jocului și a activităților creative nu trebuie minimizate deoarece sunt indispensabile pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor, îndeosebi în contextul în care contactul copiilor vulnerabili cu societatea este minim, iar accesul la materiale educative practic lipsește” a declarat Victoria Morozov, Președintele Asociației TMP

Am fi vrut ca anul acesta, la fel ca în anii precedenți, să le putem oferi copiilor din proiectul nostru o sărbătoare mare, cu mulți copii și animatori, dar sănătatea lor este mai presus de toate. Intenția noastră în acest an a fost de a ne adapta, și de a face maximul pentru copii în situația dată, și sperăm că eforturile noastre au avut rezultatul scontat, și anume experiențe pozitive și amintiri plăcute pentru copii. De sărbătorea mobilă au beneficiat aproximativ 250 de copii din r-le Anenii Noi, Hîncești și Criuleni.

Misiunea Asociației “The Moldova Project” este să ajute familiile vulnerabile din R. Moldova prin identificarea soluțiilor pe termen lung pentru problemele cu care se confruntă aceștia, astfel încât ei să-și poată construi o viață mai sigură și independentă.

Pentru mai multe detalii:

www.themoldovaproject.com