Crowdfunding-ul – sursă alternativă de finanțare a proiectelor sociale

Chiar dacă crowdfund-ul profesional este un subiect relativ nou, acesta este practicat de zeci de ani inclusiv și în R. Moldova în diferite domenii. Acesta reptrezintă practica de a finanța un proiect/cauză/afacere prin intermediul donațiilor de către un număr mare de oameni, în special în mediul online. Iar dacă înainte aveau loc intermedieri financiare, acum acesta le substituie.

Crowdfunding-ul modern își are începutul în anii 2008, odată cu lansarea uneia dintre cele mai cunoscute platforme de crowdfunding la nivel mondial, Indiegogo și ulterior lansarea Kickstarter în 2009.

Există foarte multe campanii de crowdfunding în RM care au avut mare success și impact asupra beneficiarilor săi, ba chiar a oferit oportunități oamenilor să-și lanseze afaceri de mare succes. În pofida faptului că acesta este dese ori asociat co domeniul social, caritate, de fapt crowdfunding-ul este o oportunitate reală inclusiv pentru finanțarea afacerilor, ideilor ingenioase, creative care nu au susținere financiară dar urmează să aibă un impact. Oricît de ireal nu ar părea dar cu cît ideea este mai cretivă sau ireală pentru alții, cu atît mai curînd își va găsi banii necesari spre realizare. Iar dacă considerați că cumpărîndu-vă un porc, cu care veți crea o primă expoziție foto vă va aduce profit, iar acesta vă va îndeplini visul vieții de a călători în jurul lumii, treapărat trebuie s-o faceți!

PRO crowdfunding?

  • Sursă ieftină și eficientă de finanțare
  • Ușor accesibil și transparent
  • Platformele de crowdfunding pot fi accesate din orice colț al lumii, iar procesul de donație durează câteva minute
  • Puteți obține noi parteneriate și susținători
  • Modalitate eficientă de marketing și PR

CONTRA:

  • Necesită timp și efort
  • Presupune costuri legate de comisionul platformei, costuri cu beneficii și recompense pentru donator, cost de timp pentru inițiator
  • Risc reputațional legat de falimentare și de nefinanțare a proiectelor

În RM crowdfunding-ul se dezvoltă în pași rapizi iar în 2016, a finanțat proiecte de peste US$ 260 000 (prin intermediul platformei Guvern24), și peste 2 658 723 euro au fost colectate în ultimele 18 luni (prin intermediul platformei caritate.md – sursa: caritate.md).

În literatura de specialitate o să găsiți 4 tipuri de crowdfunding după cum urmează:

 

 

  1. Alegerea platformei de crowdfunding

În RM sunt puține platforme de crowdfunding dar pe plan mondial există peste 2000 de platforme unele mai generale altele pe subiecte mai specifice, deci este la discreția fiecăruia să-și aleagă platforma cea mai potrivită pentru proiect.

Dar cum de fapt selectați platforma cea mai potrivită pentru Dvs? Indiferent dacă vreți să colectați bani pentru o situație de urgență, o idee de business, un proiect creativ, un vis personal, luați în considerație următorii factori pentru a alege platforma cea mai potrivită:

  • Tipul de strângere de fonduri – nu toate paginile de crowdfunding sunt create pentru a susține aceleași lucruri, de aceea hotărîți ce tip de fundraising veți realiza Dvs
  • Spre exemplu:
  •  Indiegogo și GoFundMe finanțeaza proiecte generale
  •  GlobalGiving finanțează proiecte pentru organizații neguvernmentale
  •  JustGiving finanțează proiecte sociale și de caritate
  •  Kickstarter finanțează proiecte creative
  •  Patreon oferă posibilitatea donatorului de a contribui la un proiect sub formă de abonament lunar
  •  Guvern24, Caritate.md finanțează atît proiecte de caritate cît și proiecte ale Administrațiilor Publice Locale din Moldova
  • Caracteristici și performanță – fiecare platformă oferă caracteristici unice care vă ajută să aveți succes (ex. Cît de rapid poți să-ți ridici banii, dacă sunt anumite restricții; are platforma o aplicație și pentru telefonul mobil? etc.)
  • Încrederea și siguranța – este important ca platforma să aibă toate caracteristicile de securitate necesare astfel încît Dvs și donatorii să vă simțiți confortabil oferindu-le informațiile Dvs bancare. Deasemenea dacă platforma vă oferă opțiunea de a raporta o campanie potențial frauduloasă , este un semn bun.
  • Relații Clienți – într-un scenariu perfect de asistență clienți, site-ul va funcționa fără probleme de la început până la sfârșit și nu va trebui să vă adresați după ajutor. Cu toate acestea, acest lucru este rar. Deci dacă primiți feedback cît mai curînd posibil vizavi de anumite întrebări, este un semn bun.
  • Taxe – cele mai multe platforme iau un procent din fondurile pe care le primiți, altele au costuri suplimentare inițiale, iar altele oferă o taxă de platformă de 0% iar donatorii pot lăsa sume opționale. Este foarte important să înțelegeți întreaga structură a taxelor înainte de a începe campania de fundraising și să primiți donații. Spre exemplu :
  • Indiegogo, Kickstarter și GoFundMe iau comision de 5%
  • Guvern24 își asumă un comision de 3%

Plățile electronice presupun costuri:

  • Credit Card – 3% comision
  • PayPal – 4% comision
  • Transfer bancar – 25% per tranzacție

P.S. Întotdeauna citiți Terms and Conditions să vedeți care sunt taxele.

 

  1. Crearea bugetului proiectului
    – Determinați suma de care aveți nevoie pentru proiectul Dvs
    – Adăugați la acea sumă taxele platformei și ale băncii
    – Dacă oferiți recompense – calculați costul recompenselor pentru a le putea livra și a vă rămâne fonduri și pentru implementarea proiectului (preferabil recompensele să fie obținute ca donații astfel încît să nu fiți nevoiți să deduceți costul acestora din suma colectată)

Exemplu de buget al campaniei de crowdfunding ar putea fi:

–           Video (€ 200 – € 500)

–           Publicitate (€ 200 / luna, dar exista metode prin care poate  obtine gratis )

–           Pachetul de identitate vizuala Brandbook + Graphics (€ 150 – 300)

–           Comisionul platformei (2% pana la 7% din suma colectata)

–           Costul unui comunicator/consultant (variabil)

 

  1. Perioada de desfășurare a campaniei.

Contribuțiile sunt efectuate cel mai des la început și spre finalul campaniei,

Campaniile de 6 săptămâni au cea mai înaltă rată de reușită.

Planificați finalul campaniei astfel încât să nu coincidă cu sărbători sau cu o perioadă în care oamenii sunt mai dezinteresați în a efectua contribuții (de ex: sfârșitul de lună).

 

  1. Textul Proiectului
    – Scrieți o poveste despre proiectul dumneavoastră
    – Evidențiați problema și focusați-vă pe impactul asupra comunității
    – Prezentați soluția cu care veniți și impactul așteptat
    – Prezentați echipa
    – Includeți fotografii și schițe ale proiectului

 

  1. Strategia de comunicare și promovare. Campania de comunicare este elementul cheie al desfășurării cu succes a unui proiect finanțat prin intermediul crowdfunding-ului.

Recomandările pentru o campanie de crowdfunding reusită:
– Identificați persoana responsabilă de campania de comunicare.
– Creați identitatea vizuală (imagini, materiale promoționale, etc.).
– Identificați părțile interesate (băștinași, antreprenori, ONG-uri, membri ai diasporei, etc.) și stabiliți legătura cu ei.
– Identificați canalele de promovare (băștinași, membri ai diasporei, antreprenori, social media, TV, presa scrisă, etc.).
– Creați o rețea de ambasadori ai proiectului, aceștia vor spori eficiența campaniei și vor putea atrage potențiali donatori.

 

  1. Video de promovare. Experiența internațională sugerează că proiectele de crowdfunding care dispun de un video de prezentare au o rată de succes cu 30% mai mare.
    Video-ul trebuie să se încadreze în următorii parametri:
    – Să dureze intre 1-3 minute;
    – O primă frază care va capta atenția oamenilor din primele secunde;
    – Istorie: Relatați cu sinceritate motivația dumneavoastră și valoarea proiectului;
    – Asigurați calitatea sunetului și a imaginii.

 

  1. Comunicare activă utilizînd toate canalele de promovare.
  • Pentru o campanie de succes este important să mențineți comunicarea pe parcursul întregii perioadei de desfășurare a ei
  • Recomandăm să faceți anunțuri despre proiect și actualizări frecvente prin care informați comunitatea din țară și de peste hotare despre proiect
  • Încercați să aveți cât mai multe apariții media care să comunice despre necesitatea proiectului pentru comunitate
  • Contactați direct potențiali donatori ghidându-i către platformă
  • Nu uitați să mulțumiți donatorilor pe întreaga perioadă a desfășurării campaniei fiindcă astfel veți crea o relație benefică care ar putea atrage și alți contribuitori.

 

Rețineți : Dacă hotărîți să faceți crowdfunding trebuie s-o faceți cu multă pasiune sau nu o faceți deloc!

Fiți încăpățînați în obiectivele propuse dar super flexibili în ceea ce ține metodele de realizare!

 

Util:

https://www.cntm.md/ro/publication/ghid-de-crowdfunding

https://www.crowdfunding.com/

http://www.fundraising123.org/files/training/How%20to%20Make%20the%20Case%20for%20Giving.pdf