Provocările fundraising-lui

Trăim într-o perioadă extrem de avansată, în care lumea este inundată de oportunități, acces la tehnologii noi, informație accesibilă dar care este în schimbare excesivă, și oricît nu ai încerca să-i faci față, se pare că rămîi în urmă.
Fundraising-ul este în general un capitol aparte, iar ca să fie de succes și să-ți reușească trebuie întotdeuna să fii cu mîina pe puls, creativ, inovativ, să ai o echipă de oameni care să te susțină și cel mai important, să crezi cu desăvîrșire în ideea pe care o promovezi.

De fapt, ce înseamnă fundraising-ul? În traducere din engleză, fundraising-ul înseamnă colectare de fonduri. Conceptul de colectare de fonduri este mult mai amplu decît doar colectarea resurselor financiare, respectiv presupune și:
– Obținerea unor servicii avantajoase sau reduceri pentru organizația Dumneavoastră
– Prestarea serviciilor cu plată
– Reduceri
– Muncă de voluntariat, etc.

Îndeosebi pentru cei care sunt în domeniul social, colectările de fonduri sunt indispensabile, pentru că fără susținere financiară este practic imposibil să-ți continui activitatea. O campanie de fundraising de succes poate defini viitorul unei organizații și asigura un viitor sustenabil pe plan finaciar pentru ca proiectul/ organizația să aducă un impact pozitiv în societate.
Deci cu ce începem?
Cum să fii de success cînd sunt alte mii de organizații în lume care fac proiecte similare, ce impact va produce proiectul meu pe termen lung și de ce oamenii ar trebui să doneze anume pentru proiectul tău? Aceste 3 răspunsuri trebuie să stea la baza activității de fundraising.
Ca și în orice domeniu și în colectările de fonduri totul este foarte relativ, specific de la caz la caz, și nici o metodă nu funcționează 100% la fel ca și în campaniile anterioare, pentru că depinde de un șir de factori interconectați precum perioada de lansare, contacte, rezultate propuse, pînă cînd și timpul de afară are o importanță foarte mare.
Iar pentru a-l face profesional și cu impact, Fundraising-ul trebuie neapărat ÎNVĂȚAT pentru că este ca și o navă cosmică care nu poate fi lansată fără pregătiri asidue și oameni competenți! Iar una din lacunele priomordiale a organizațiilor din Moldova este că majoritatea nu au cel puțin un specialist pregătit special pentru această poziție, aceasta de obicei fiind suplinită de director sau de manageri. Aceste poziții nici într-un caz nu trebuie suplinite de aceeași persoană, mai mult ca atît, organizațiile care au success în fundraising de obicei au o echipă întreagă care se ocupă doar de colectări de fonduri și nimic altceva.
Cărțile de specialitate descriu foarte bine care sunt responsabilitățile unui coordonator de colectare de fonduri și care sunt etapele concrete a fundraising-lui. Iarăși, în dependență de situația organizației acestea pot fi schimbate/ înlocuite dar următoarele etape par a fi super efective:

La sigur, fundraising-ul este unul dintre cele mai dificile job-uri, permanent ceri însă puțin oferi în schimb finanțatorilor. Dar ceea ce este important de reținut este faptul că cauza voastră este una nobilă, iar voi nu cereți bani pentru scopuri proprii ci pentru beneficiari care sunt membrii societății noastre și undeva este de datoria fiecărui cetățean să nu fie indiferent de problemele societății, căci altfel societatea îi va răspunde similar.

Cîteva recomandări pentru activitățile de colectare de fonduri:
– Atunci când faceți crowdfunding în Moldova, iar sumele țintă sunt mai mari de 10,000 să se considere implicarea diasporei și a donatorilor din exterior. Acasă lumea donează mai puțin online pentru că încă nu folosim online banking așa de mult comparativ cu țările dezvoltate. De asemenea, e bine ca să se sugereze suma donației spre ex. pentru $ 7, se poate cumpăra 3 prânzuri într-o cantină socială.
– Fiți creativi în promovare. Nu cereți pur și simplu bani pentru cauza voastră, faceți careva compromise în schimb (spre ex. alergați maratoane, săriți cu parașuta, mergeți cu bicicleta distanțe mari, înnotați, donați singe, depășiți anumite frici pentru cauza voastră). Ba chiar invitați finanțatorii să se alăture nebuniei, pentru a se simți parte din ea în totalitate! Succesul e garantat!


– Atrageți o atenție deosebită materialului visual foto/ video, acesta spune mai mult decît cuvintele.
– Fiți înțelepți în relația cu donatorii iar cînd îi abordați nu vorbiți despre “proiecte”, “construcții” sau “resurse’, vorbiți despre Oameni!
– Dacă vorbiți doar despre bani, nu îi veți obține
– Faceți ca fundraising-ul să se potrivească scopului organizației voastre și dorințelor finanțatorului
– Rețineti, persoana care solicită este foarte importantă. Trimiteți persoana potrivită să discute cu finanțatorul
– Transformăți-l pe finanțator în prietenul vostru!

În ultima perioadă foarte multă lume lansează diverse inițiative de colectare de fonduri pentru persoanele vulnerabile din țară. Acestea sunt extraordinare, au scop nobil și neaparat au impact asupra persoanelor beneficiare. Dar ar fi bine să atragem totuși mai multă atenție impactului acestor inițiative și cît de mult acestea ajută sau poate sunt în defavoarea beneficiarilor. La moment oamenii în RM în genere sunt foarte vulnerabili, cu necesități neacoperite și suferă din cauza inechităților create în societate și într-adevăr mulți au nevoie de susținere. Dar acțiunile de caritate nesustenabile, care nu sunt bine gîndite, sunt de fapt mai mult în defavoarea lor decît pentru ei. Acestea dezvoltă uneori niște deprinderi de simpli consumatori și jertfe, formîndu-le oamenilor așteptări parazitare, care la sigur nu-i ajută să-și depășească situația de vulnerabilitate în care se află. De aceea atunci cînd lansați o campanie de colectare de fonduri, gîndiți-vă foarte mult la impactul acțiunii pe termen lung, iar dacă nu dețineți suficientă informație, stabiliți parteneriate cu alte organizații/ instituții competente care lucrează cu aceste categorii sociale, și care v-ar putea ghida în această aventură nobilă – calitativ, cu impact și sustenabil.

Util:
http://www.scritub.com/sociologie/resurse-umane/STRANGEREA-DE-FONDURI7151106.php
http://arcromania.ro/content/index.php/publicatii/primele-100-de-zile
https://www.cntm.md/ro/publication/ghid-de-crowdfunding
Management leadership organizațional 2005-2006, Institutul de Management și Leadership