Femeile și fetele cu dizabilități – femei și mame cu drepturi respectate.

Echipa cetățenilor moldoveni aflaţi peste hotare, numită „Diaspora Socială”, constituită în cadrul primului Offline „Adoptă un Vot”, a iniţiat o Campanie de colectare de fonduri dedicat femeilor cu dizabilități din Republica Moldova.

Cu prilejul Săptămânii Prevenirii Cancerului de Col Uterin și a Zilei Internaţionale a Femeii, echipa şi-a propus, împreună cu Agenția Națiunilor Unite pentru Drepturi și Sănătatea Reproductivă (UNFPA), să ajute femeile cu dizabilităţi prin achiziţionarea fotoliilor ginecologice adaptate necesităţilor lor. Fotoliile pe care și le propun sa le procure pot fi coborîte și ridicate cu ajutorul unui mecanism special. Prin coborîrea acestora, femeile cu nevoi speciale, pot ușor sa treacă de pe scaun rulant pe fotoliu ginecologic. Acesta poate fi folosit cu mult mai ușor și de femeile însarcinate, femeile care au o greutate mai mare sau cele mai în vîrstă. Astfel acestea ar facilita efectuarea Testelor de Screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Pentru a fi eficiente, astfel de teste ar trebui efectuate o dată la trei ani. Zilnic, în R. Moldova peste 700 de femei efectuează acest test pentru a preveni maladia.

În R. Moldova, locuiesc în jur de 187 mii de persoane cu dizabilități, dintre care jumătate sunt femei și fete care au dobândit dizabilitatea pe parcursul vieții.

Un studiu despre sănătatea reproductivă a femeilor și fetelor cu dizabilități ale aparatului locomotor constată că, deseori, în R. Moldova, acestea sunt stigmatizate, discriminate și constrânse în luarea deciziilor ce țin de viața privată, sexualitate, sănătate sexuală și reproductivă, relații de cuplu și nașterea copiilor, iar cadrul legislativ limitează drepturile acestora la căsătorie, familie, paternitate/maternitate.

Doar jumătate dintre femeile cu dizabilități se adresează la medic pentru servicii legate de sănătatea lor sexuală și reproductivă. Adresabilitatea redusă se datorează mai multor cauze, precum lipsa accesului fizic în instituțiile medicale, atitudinea neprietenoasă sau de acuzare a personalului medical, frica de a nu fi luate în derâdere sau a nu fi discriminate atunci când își exprimă dorința de a merge la ginecolog, de a naște un copil, de a-și crea o familie.

Unul dintre motivele din care femeile cu dizabilități nu ajung la ginecolog și nu pot avea grijă de sănătatea lor, inclusiv atunci când sunt însărcinate, este lipsa, în instituții medicale, a fotoliilor ginecologice adaptate nevoilor lor.

Din cele 62 Centre de sănătate din R. Moldova, Cabinetele de Examinare Ginecologică Profilactică nu au în dotare nici un astfel de fotoliu.

Costul mediu al unui fotoliu e de 1700 €/ buc iar obiectivul Campaniei  este de a colecta resurse pentru a achiziţiona, inițial 5 astfel de fotolii care vor fi repartizate de UNFPA Moldova centrelor cu un număr mai mare de femei cu dizabilităţi aflate la evidenţă.

Să ajutăm aceste femei să își recapete dreptul firesc de a fi mame, de a fi protejate de cancerul de col uterin, să le oferim acestor femei dreptul la o viață normală. Oricine poate contribui cu oricât consideră că poate pentru a cumpăra fotolii ginecologice adaptate femeilor cu dizabilități.

Donațiile le puteți face aici:

https://www.caritate.md/donations/ajutam-femeile-si-fetele-cu-dizabilitati-sa-fie-femei-si-mame-sanatoase

https://www.facebook.com/donate/1478364585619345/