Ce trebuie să facem ca să avem APĂ BUNĂ ÎN FÎNTÎNĂ?

Subiectul apei este unul extrem de important, aceasta fiind absolut indispensabilă vieții, iar beneficiile ei asupra sănătății fiind atît de evidente. Apa este baza oricărei forme de viață. Ea este esențială pentru ființele umane, animale și mediul înconjurător. Apa este una din substanțele cele mai răspândite pe planeta Pământ. Dupa aer, apa este cel mai important element pentru viață.

97% din suprafața pămîntului este acoperit de apă, dintre care doar 1% este apă potabilă. Populația terei este de 7 miliarde oameni, iar la fiecare 5 zile se nasc încă 1 milion, astfel ar putea ajunge în anul 2050 la circa 10,5 miliarde locuitori.

Accesul la apă sigură și accesul la sanitație sunt combinate inseparabil din moment ce ambele sunt necesare pentru o viață în demnitate și sănătoasă.

La nivel global aproximativ 884 milioane persoane nu au acces la surse îmbunătățite de apă și peste 2,6 miliarde persoane nu au acces la sanitație de bază – http://water.org/water-crisis/water-facts/water/

La nivel global mai mult de 3,4 milioane persoane mor anual din cauza calității apei, canalizării și altor aspecte legate de igienă. În fiecare minut cel puțin un copil moare de diaree – http://water.org/water-crisis/water-facts/water/

În Republica Moldova peste 44% din populaţie nu are acces la apă potabilă sigură – „Strategia de alimentare cu apă și sanitație (2014 – 2028). Iar daca nu vom schimba managementul apei, în 15-20 de ani, riscam să avem un deficit de apă în țara noastră.

Pentru peste 80% din populația rurală a țării sursa principală de alimentare cu apă sunt fântânile, care conțin mai des apă tehnică decât  apă potabilă  – „Dreptul omului la apă și sanitație” WECF.

Un studiu  realizat in anul 2009 de către Centrul Național de Sănătate Publică a stabilit că în Republica Moldova 61% din elevi sunt supuși unui risc moderat sau major condiționat de calitatea apei în școli – „Dreptul omului la apa si sanitație” WECF.

În țara noastră resursele de apă sunt reprezentate de apele de suprafață (3.621 rîuri și 4.261 lacuri naturale și artificiale) și apele subterane (4.842 fîntîni arteziene și 179.574 fîntîni cu alimentare din apele freatice). Principalele rîuri sunt Nistru (cu o lungime de 652 km) și Prut (695 km). Cele mai mari lacuri artificiale sunt Costești-Stînca pe rîul Prut (59 km2) și Dubăsari pe rîul Nistru (67,5 km2).

Apa disponibilă în prezent este de aproximativ 500 m3 la un locuitor pe an sau chiar mai puţin, plasînd Republica Moldova în categoria ţărilor în care „apa este insuficientă”, ceea ce poate crea un stres pe resursă, care, la rîndul ei, va fi afectată în viitor de schimbările climatice.

Pragurile recomandate la nivel internaţional definesc volumul de 1700 m3/locuitor/an drept nivelul sigur de disponibilitate a apei dulci regenerabile.

Dacă volumul de apă disponibilă este mai mic de 1000 m3/locuitor/an, lipsa apei poate împiedica dezvoltarea economică şi poate afecta sănătatea şi standardul de viaţă al populaţiei.

 

Deasemenea este foarte importantă calitatea apei pe care o consumam, dacă apa nu corespunde tuturor normelor și cerintelor, riscam să ne imbolnavim.

S-a estimat că apa potabilă produce:

  • 15-20% din cazurile de imbolnavire de diareie acuta si hepatita virala de tip A
  • 20-22% maladiile gastrointestinale
  • 100% din cazurile de flouroza dentară.

În societatea actuală oamenii tind spre condiţii de viaţă mai bune, uneori fără a ţine cont că în așa mod contribuie la diminuarea resurselor naturale și dăunează mediului. Astfel, astăzi în lume avem un consum enorm de apă. Apa care iese din casele noastre este de toate culorile. Distingem două tipuri de apă menajeră:

– Apa gri este apa reziduală de la baie, chiuveta de spălat vase, mașina de spălat rufe, care nu conţine deșeuri alimentare și organisme patogene

– Apa neagră este apa reziduală de la toaletă, mașina de spălat vase, bucătărie sau canalizare, care conţine deșeuri biologice și organisme patogene.

Apa gri este, în general, mult mai importantă ca volum, iar poluarea pe care o provoacă este nesemnificativă. Ea conţine elemente din produsele de întreţinere, cum ar fi fosfaţi din detergenţi, reziduuri de săpun etc.  În acest caz, o epurare destul de simplă a apei gri o poate transforma în apă pentru irigare.

Apa neagră, în schimb, concentrează elemente foarte nocive pentru mediu și sănătate. Este absolut necesar să tratăm apa neagră pînă ea ajunge în mediul ambiant.

Iar pentru că peste 80% din populația rurală a țării sursa principală de alimentare cu apă sunt fântânile, ar fi bine să cunoașteați ce trebuie să facem ca să avem APĂ BUNĂ ÎN FÎNTÎNĂ?

  • Săpăm fîntîna la o distanță de 10-30 metri de la latrine, gropi de gunoi, grajguri și alte surse potențiale de poluare pentru a evita contaminarea apei freatice.
  • Utilzăm o singură găleată pentru scoaterea apei din fîntînă cu scopul menținerii condițiilor igienice.
  • Construim capac și acoperiș la fîntîni ca să evităm pătrunderea obiectelor străine și o reparăm periodic dacă este necesar.
  • Clorurăm și dezinfectăm fîntînile cel puțin de două ori pe an, recomandabil în lunile martie și octombrie. Verificăm în permanență calitatea apei.
  • Respectăm următoarea proporție de clorurare a fîntînilor : 15 grame de clor (o lingură) la 500 litri de apă ( 1 tub de apă)
  • Evacuăm apele reziduale cît mai departe de orice sursă de apă folosită pentru prepararea bucatelor, spălat sau alte activități casnice.

 

Ce trebuie să facem ca să obținem APĂ POTABILĂ în condiții casnice?

  • Limpezim apa tulbure de la fîntînă sau robinet timp de 1-2 ore. Ulterior, filtrăm prin tifon 2/3 din cantitatea totală de apă din vas cu atenție, pentru a evita tulburarea. Apa filtrată poate fi consumată numai după fierbere.
  • Fierbem apa pentru distrugerea microbilor și o păstrăm în vase de sticlă sau de ceramic, nu mai mult de 24 de ore, la temperatura camerei. Pentru păstrarea apei potabile nu se recomandă vase din polietilenă. Fierberea apei nu distruge poluanții chimici cum ar fi nitrații și fluorul.
  • Înghețăm apa rece fiartă într-un vas timp de 10-12 ore în congelator. Apoi, scoatem vasul din congelator, fundul și pereții îi stropim cu apă fierbinte, pentru a separa apa solificată de vas. Sărurile prezente în apă acumulate e fundul și la mijlocul vasului sub forma uni strat de gheață tulbure sau galbenă îl îndepărtăm. Folosim pentru consum numai stratul de gheață topit, format lîngă pereții vasului.
  • Filtrăm apa de la robinet și fîntînă cu ajutorul filtrelor de apă ce pot elimina mirosul de clor și săruri.