“It’s time to give back” au spus-o participanții Convenției Moldo-Americane!

În perioada 28-30 septembrie 2018 moldovenii din diasporă și-au dat întîlnire la cea de-a cincea ediție a Convenției Moldo-Americane, care a avut loc în San Francisco, CA (SUA).

Scopul convenției este de a consolida diaspora din Statele Unite ale Americii și Canada, pentru beneficiul comunității moldovenești din aceste țari și a Republicii Moldova.

La eveniment au participat atât membri ai comunității din America, precum și oaspeți din Republica Moldova; Natalia MORARI, Jurnalistă TV8, Sergiu TOFILAT & Valeriu PASHA, Comunitatea Watchdog.md, Stefan GLIGOR, Centrul de Politici și Reforme.

Cînd aflasem despre eveniment devenisem foarte entuziasmată pentru că auzisem despre edițiile convenției precedente și îmi stîrnise foarte mult interes. Ca mai apoi să am dubii dacă se merită să mai particip la un alt eveniment care nu se știe ce impact va avea, dealtfel încă și foarte costisitor pentru toți participanții, pentru că cheltuielile (de drum, cazare, alimentare, taxa de participare) au fost suportate de către participanți. Însă sinceră să fiu, acesta de fapt a fost și unul din argumentele forte atunci cînd am luat decizia de a participa. Știam cu siguranță că fiecare participant care a hotărît să participle la Convenție, avea o motivație puternică de a aduce o plus valoare, dacă nici prețurile din San Francisco nu le-a fost un impediment.

Evenimentul a fost unul încărcat emotional, cel puțin așa l-am simțit eu. Ca și speaker, dar ca și participant am avut emoții care oscilau de sus în jos, aproape întrega zi. Pe de o parte discursurile oaspeților din RM care au readus trista realitatea de acasă, realitatea unui stat capturat. Și pe de altă parte toți acești oameni frumoși, participanți la eveniment, care mi-au trezit emoții extraordinare de mîndrie. Pentru că nu este deloc simplu să te realizezi într-o țară nouă, la mii de km distanță de casă, unde esti un simplu om în jurul a sute de milioane, care toți urmăresc același scop, să fie de success. Iar istoriile pe care le-am auzit de la o parte din participanți mi-au trezit admirație, dar și regret în același timp…regret pentru RM care ar fi putut valorifica acest potential acasă, pentru prosperitatea tuturor…

Eu am avut oportunitatea de a comunica participanților o altă parte a realității, cea a oamenilor simpli rămași acasă, disperarea și vulnerabilitatea celor din mediul rural, a copiilor săraci. Am prezentat modelul implementat de Asociația “The Moldova Project” întru susținerea familiilor vulnerabile. De fiecare dată cînd prezint despre vulnerabilitatea beneficiarilor noștri simt o responsabilitate mare pe umeri, pentru că este vorba de viața unor oameni reali care suferă, iar noi suntem în poziția de a le schimba cursul vieții. În timpul prezentării, la un moment dat nu mai aveam aer, simțeam că am un nod în gît – atît de dificil îmi era să relatez suferința beneficiarilor noștri, a copiilor care fără a putea controla ceva, trăiesc în sărăcii lucide, cu mîncare insuficientă, la frig și lipsă de igienă – iar cel mai grav este că aceștia necunoscînd o altă viață, trăiesc în această realitate ca fiind o normalitate. După prezentare am pus în discuție mai multe întrebări foarte bune legate de proiect, merci celor care mi le-au adresat pentru că prin intermediul la asemenea discuții este mai simplu să înțelegi anumite detalii! Sper că am reușit să aduc suficiente argumente vizavi de anumite tehnici de lucru cu beneficiarii noștri.

Seara am avut parte de o cină memorabilă, împletită cu elemente de ”acasă”, o licitație care a colectat suma de $3100, pentru a deshide o Ludotecă nouă pentru copiii din com. Logănești, r-ul Hîncești.

Organizatorii au scos la licitație 3 obiecte uimitoare realizate manual, o rochie donată de Irina Madan – care a fost cumpărată de Ruslan Vdovicenco cu $1500, un cocoș din flori manual realizat de Dream Toy Flowers – Victoria Costovici și Vasile Gologan – achiziționată de familia Găină cu $500; o lucrare făcută manual de Lidia Turcanu și achiziționată de Natalia Ciubotaru cu $650. Echipa Conveției Moldo – Americane, Elena Dragalin, Evghenia Berzan, Mariana și Nicolae Pulbere, Ilona Drames, Olesea Corobciuc, Mariana Nikin au mai adăugat la suma colectată astfel totalizînd la suma de $3100. Trebuie să recunosc, feedback-ul primit de la participanți pe parcursul întregii zile este absolut de neprețuit!

Mulțumesc organizatorilor d-na Elena Dragalin, Evghenia Berzan și întregii echipe de voluntari care au contribuit cu timp, efort și bani la organizarea acestei frumoase Convenții. Noi ca și organizație participantă, ne închinăm tuturor celor care ne-ați susținut verbal pentru că fără aceste susțineri uneori se pare că ești ca un copac in desert.

Și dacă tot deviza Convenției de anul ăsta este ”It’s time to give back” merci tuturor celor care s-au decis să devină susținătorii proiectelor noastre, cu aripi noi mergem înainte!