Mărțișor de la Chicago

În data de 24 februarie, de Dragobete, moldovenii din Chicago și-au dat o altă întâlnire pentru a celebra sărbătoarea dragostei și a tradiționalului Mărțișor. Organizatorii acestui eveniment – Comunitatea Moldovenilor din Chicago (CMC), în frunte cu Mariana Berbecaru, Aliona Loghin și echipa lor – niște oameni extraordinari, creativi, motivați și atât de conectați cu valorile și tradițiile noastre a moldovenilor, Jos Pălăria în fața lor. Pe parcursul anilor CMC a depus o muncă colosală pentru a crea evenimente pentru moldovenii dar și românii stabiliți aici în SUA, îndeosebi în Illinois, Chicago.

De peste 10 ani călătoresc continuu prin lume dar niciodată în ăștia 10 ani nu m-am simțit atât de “acasă”, pe continent străin aflându-mă. Atmosfera care s-a creat acolo a fost una de nedescris, absolut minunată, cu oameni blânzi, dornici de casă dar atât de determinați să fie de succes aici, în SUA.

Evenimentul a debutat cu un târg/expoziție care-ți bucurau ochii și a avut rolul de a promova produsele și serviciile oferite de membrii comunității. Aici fiecare a avut posibilitatea să procure mărțișoare tradiționale dar și multe alte produse semnate de artiști și creatori moldoveni (miere, dulciuri, brățări, colecții de haine, pernuțe brodate, produse cosmetice naturale etc.).

Activitatea a avut loc în incinta restaurantului Versailles Banquet Hall care a pus la dispoziția comunității un meniu cu delicii culinare tradiționale, care ne-au reamintit  cu nostalgie de evenimentele tradiționale de acasă.

A urmat o diversitate de momente artistice, legende, prezentarea unei colecții de haine, copii dansând zglobii pe scenă, oameni cu fețe fericite în a căror ochi nu am văzut frică, ci fermitate și încredere că vor reuși.

Iar pentru că această comunitate este social responsabilă, și-au propus ca în urma sărbătorii să beneficieze și oamenii de acasă care se află în situații de vulnerabilitate. Astfel cele 100 de mărțișoare puse la vânzare pentru a colecta resurse financiare s-au vândut în timp record. Torta pregătită absolut voluntar de către o membră a comunității, Olga Zaytseva, a fost licitată și procurată de către Cristina Grati pentru suma de 500 $, ca apoi aceasta să fie împărțită frățește cu toți participanții evenimentului, gest generos care pe mine m-a emoționat până în adâncul sufletului. Mulțumesci fetelor! Iar toți banii colectați din vânzări, donații din partea CMC și altă lume frumoasă au făcut posibil ca 2 familii aflate la limita sărăciei în RM, beneficiari ai organizației The Moldova Project să primească suport pe parcursul unui întreg an!

În calitate de invitat am avut onoarea de a împărtăși comunității despre responsabilitatea civică, activitățile de voluntariat și beneficiile acestora, cât și despre proiectele noastre realizate în RM. Am simțit în sală vibrațiile emoțiilor pentru toți cei rămași acasă care zi de zi luptă cu sistemul corupt, inechitabil și parazitar. Am observat tristețe pe fețele lor atunci când le vorbeam despre copiii din comunitățile rurale, noua generație care luptă cu sărăcia continuă, puține oportunități care li se oferă, discriminarea și foamea prin care trec foarte multe familii cu care lucrăm. Probabil fiecare în sine lui se gândea la părinții, frații, surorile și rudele care au rămas acasă…

Trebuie să recunosc, viața de aici nu este ușoară, iar cei care cred că fiind în SUA totul este super ușor pentru toți, este absolut greșit. Acești oameni reprezintă „neînfricații” care riscă totul pentru a construi un viitor mai bun copiilor și familiei lor. Este neimaginabil prin ce trebuie să treacă unii ca să ajungă la succes și stabilitate în viață, fără acte sau familie lângă ei.

Mizeria din țară ne-a forțat să căutăm oportunități în altă pate dar ceea ce am văzut în cadrul Comunității Moldovenilor din Chicago m-a făcut să cred cu certitudine că nimeni niciodată nu va reuși să ne facă să ne dezicem de ceea ce reprezintă valorile și cultura noastră. Iar faptul că suntem un popor generos și săritor la nevoie atunci cînd și noi avem posibilități, e un adevăr în care cred cu certitudine iar CMC-ul mi l-a întărit!